Lika som bär

45563-148

45563-146

45563-145 
Hunk-prinsen Carl Philip och filmstjärnan Orlando Bloom är sjukt lika! Samma ögon, samma näsa, samma frisyr, samma skrattgropar, samma öron, samma smile, samma ögonbryn... listan kan göras lång.

Ronnie is the man!

Säg vad ni vill, Ronnie Sandahl är min krönikör konung!


SM 3:a

Lördagen den 22 juli kl (ca) 16:10 sprang jag i mål i Eskilstuna och därmed tog brons i sprint SM i triathlon.

När jag vaknade på morgonen var jag sjukt nervös, idag var det tävlinsdag. Eftersom våren och sommaren har varit kantad av halsfluss och penicillin vilket inneburit minskad och utebliven träning var jag verkligen extra nervös. Det var min första tävling för denna denna sässong.
Jag var tvungen att kolla igenom packningen både en och två gånger för att försäkra mig om att allt fanns med; Våtdräkt...check, tävlingsdräkt...check, löpskor...check, brillor...check, vasselin...check, cykelskor...check. Ja, ja hade lyckats packa ner alltihopa, vilken tjej!
Innan vi (jag, mamma, pappa, farmor och farfar) packade in oss i bilen för att köra till Eskilstuna åt jag en rejäl frukost.
Efter en dryg timmes bilfärd var vi framme i Eskilstuna. Vi packade ur cykel och traskade ner till tävlingsområdet. Det var en härlig kännsla att se området där det kryllade av publik och tävlande. Vid tävlingskanselit hämtade jag ut mitt startnummer och gick för att checka in cykelni växlingsområdet. I triathlon finns det många regler som måste följas, därför är de noga med att kolla igenom cykeln så att allt stämmer. Cykeln måste ha en särksillt utväxling om man är junior och när det är drafting (som det var på tävlingen) är det viktigt att tempostyret inte är längre än det vanliga styret. Allt för att gynna säkerheten!
Cyklen gick igenom och jag gick till min plats för att ställde upp cyklen och fixade med löpskor och våtdräkt. När allt var på sin plats tog jag med cyklen ur området igen för att värma upp samt kolla cykelbanan. När det var klart ställde jag in cykeln igen och så var det bara att invänta tävlingsstart. 14.30, 15 min innan start, tog jag med mig min våtdräkt, badmössa och mina simglasögon och gick ner till simstarten för att checka in mig själv.

45563-138
Här är jag 15 min innan start. Har precis gjort de sista förberedelserna i växlingsområdet och ska ner till starten och få på mig min våtdräkt.

14.45 gick starten och alla började plaska iväg, vilken röra! Det sparkades och det viftades med armar, det var rena kriget (som alltid!). Jag fick snabbt en bra placering bakom fötterna på Lina Karlsson och jag höll hennes tempo alla de 750m runt bojarna och tillbaka in till land. När jag kom upp ur vattnet och kollade på min pulsklocka insåg jag vad jag hade gjort, jag hade simmat mycket bra, mycket snabbt.

45563-140
Jag i den gröna badmössan närmast kameran, bara sekunder inna start. Adrenalinet pumpar!

Jag gjorde en någorluna snabb växling till cykeln och trampade iväg. Fick snabbt nys om en klunga och hängde på, men de åkte på tok för snabbt och jag flög av som en vante efter ca 4km. Det kom ett par klungor till men jag hade lagt för mycket energi på simningen och det fick jag äta upp nu. Cykel är min svagaste sida och det glänste jag rejält med under de 20km långa loppet.


45563-142
Jag (ensam) på cyklen.

Trots den dåliga cykelinsatsen tog jag nya tag och begav mig ut på löpningen. Det var 5km till mål och banan var uppdelade på 2st 2,5km varv. Första varvet gick hyffsat bra och jag tog in flera sekunder på mina konkurrenter men när jag gick ut på andra och sista varvet stumnade mina lår och vader rejält. All löpteknik var som bortblåst och jag sprang enbart för att ta mig i mål och för att fajstas om en bronspeng.

45563-143
Jag på upploppet.

Väl i mål "kollapsade" jag i skuggan och försökte återställa kroppen med vatten. Löpningen hade varit tung, mycket pga solen som gassade på oss när vi sprang, så att sitta i skuggan var rena paradiset. Trots ett sissodär genomfört lopp var jag nöjd och lycklig över resultatet och över att ha kommit i mål. Att komma 3:a på ett SM är inte fy skam och att ha simmat så ens konkurenter fått myror i skallen var bara hur härligt som helst!

Åkte direkt till Motala efter tävlingen och hälsade på mina vänner. Det blev en trevlig blixtvisit, för redan på tisdag morgon var jag tillbaka i Stockholm för att jobba.

Kyss dig lycklig - 8 goda skäl att tokhångla

1. Det ökar ditt självförtroende
Glöm shopping-terapi - att kyssas är det bästa sättet att förbättra sitt sinnestillstånd. Inget gör dig gladare än härliga kyssar med någon du tycker om. Och är du glad och mår bra - och dessutom ser fräsch nykysst ut med rosiga kinder och glittrig blick - skjuter ditt självförtroende loss i höjden.

2. Det är bra för tänderna
Många långa och blöta kyssar motverkar faktiskt hål i tänderna och karies. När vi utbyter saliv med varandra, ökar salivproduktionen i våra egna munnar. Och saliv är vad som sköljer bort plack. Så glöm det där med tandtråd och flourtabletter och hångla i stället.

3. Det minskar din stress och ångest
Att kyssas är det bästa sättet att befria kroppen från vardagens spänningar. Du slappnar av, du andas djupare och du sänker ditt blodtryck. Hey, yogaövningar i all ära - men vill du verkligen bli harmonisk är kyssar lösningen.

4. Det håller dig frisk
Kyssar stimulerar kroppens oxytocin och andra kemiska ämnen som hjälper till att motverka sjukdomar. När vi hånglar utbyter vi dessutom bakterier och det bidrar till kroppens interna försvarsmekanism. Snacka om levande bakteriekultur!

5. Det ger dig ett naturligt put
Glöm kollagen-sprutorna och skabbiga silikonoperationer. regelbundet och aktivt kyssande ger dina läppar en naturlig svullnad och rosig färg. Så hångla mycket och ofta - och dina kompisar kommer avundsjuk undra vad du har för snyggt läppstift på dig.

6. Det hålelr dig i form
Spara in på det dyra gym-medlemskapet och bli beach-fabulos med hjälp av kyssar. Beroende på intensitet kan du kyssa bort mellan två och sex kalorier i minuten. Jämför det med de elva du bränner på löpbandet och bestäm själv vad som är trevligast.

7. Det är bra för din hy
Vetenskapliga tester har bevisat att kyssar kan förebygga och till och med bota problemhy. Så i stället för att lägga dyra pengar på tjusiga hudvårdsprodukter - hångla mera!

8. Det kan bota (eller i alla fall minska) dina PMS-besvär
Ömma mysiga kyssar kan faktiskt lindra dina kramper den där speciella veckan varje månad. Om inte annat får det dig helt klart att tänka på något annat


Ljuvlig efterätt

Denna fredags afton bjöd på en utsökt efterätt: grillade persikohalvor med vaniljglass, rostade nötter och punch.
Mums fillebabba!

45563-137

Ingredienser: (4 pers)

4 periskor (helst fasta, ej övermogna)
vaniljglass
valnötter
sötmandel
hasselnötter
pinjenötter
punch
honung (flytande)

Gör så här:

1. Sätt på grillen.
2. Krossa och rosta nötterna tillsammans i en stekpanna, låt nötterna sedan ligga och svalna.
3. Dela persikorna på mitten och lägg dem på grillen, ta sedan ut glassen ur frysen.
4. Ringla på lite honung på persikohalvrona innan de lämnar grillen.

Ett förslag är att servera persikohalvrona som på bilden ovan. Toppa persikohalvorna med vaniljglass och garnera med de rostade nötterna och avsluta sedan med några skvättar punch.

Bon Appétit!


Flower power

45563-140

Dagens klädval bestod av korta vita shorts (under klänningen) och blommig kjol/klänning med sidenband i midjan.

Vita shorts H&M
Blommig kjol alt. klänning vintage
Marinblått sidenband

Till detta: Vit vintage väska med reptilhandtag, rosa skor med låg klack samt en stor vit Hello Kitty klocka.


Modelexikon - Y

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna.


Yohji Yamamoto
I dag är han en levande legend men när japanen Yamamoto, i början av 80-talet, för första gången visade sina kläder för en västerländsk publik kallades kollektionen bland annat för ?Hiroshima chic?. Hans stil kännetecknas framför allt av en lek med proportioner och asymmetri.
Yamamoto (född 1943) studerade juridik när han hoppade av studierna för att börja hjälpa sin mamma i hennes klädateljé. Så småningom tog han examen från en av Tokyos modeskolor och öppnade eget 1977. På senare år har Yohji Yamamoto vurmat för modehistorien, utan att för den skull bli retro.
www.yohjiyamamoto.co.jp

Yves Saint Laurent
Under sin verksamma tid var Yves Saint Laurent (född 1936) störst av dem alla. Han har tillskrivits en rad ?modeinnovationer? genom åren; bland annat lanserade han le smoking 1966, den numera klassiska smokingen för kvinnor, som han sedan ritat otaliga varianter av. Sjömanskavajen, den genomskinliga blusen och overallen är några andra exempel.
Saint Laurent växte upp i Algeriet, men kom till Paris som 17-åring. Där visade han sina teckningar för Vogues Michel de Brunhoff, som i sin tur introducerade den unge Yves Saint Laurent för Christian Dior. Det var också början på Yves Saint Laurents karriär hos det berömda modehuset.
När Dior dog 1957 tog Yves Saint Laurent över och hans första kollektion för modehuset visades samma år. 1962 öppnade han sitt eget modehus tillsammans med Pierre Bergé.
Drygt trettio år senare (oktober 1998) och med en enastående karriär bakom sig, visade Yves Saint Laurent sin sista prêt à porter-kollektion för Rive Gauche. (Det var för övrigt Saint Laurent som ?uppfann? fenomenet prêt à porter ? det vill säga konfektionsvisningar.)
Alber Elbaz handplockades därefter som arvtagare, men petades när Guccigruppen tog kontroll över företaget året efter. Den gav i stället uppdraget till sin egen kronprins Tom Ford. I dag är det Stefano Pilato som designar YSL Rive Gauche, efter det att Tom Ford lämnat posten.
www.ysl.com


Modelexikon - V

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna.


Valentino
Valentino Garavani (född 1932) har skapat några av världens mest eleganta aftonblåsor, och lär därmed vara den modeskapare som klär flest jetsetkvinnor. Känd som Valentino, rätt och slätt, har han varit verksam i branschen i över fyrtio år.
I unga år flyttade han från Italien till Paris för att studera mode. Han hamnade först hos modeskaparen Jean Desses och därefter hos Guy Laroche. 1960 lanserades hans första egna kollektion och han blev därefter ett av modevärldens mest framträdande namn. 1970 kom den första prêt à porter-kollektionen.
Den stora frågan i dag är vem som kommer att ta över efter Valentino själv. Han nådde pensionsålder för ett antal år sedan och har deklarerat att han håller sin sista haute couture-visning i början av nästa år.
www.valentino.com

Versace
Mordet på Gianni Versace sommaren 1997 skakade om hela modevärlden - en av vår tids mest betydelsefulla och kontroversiella designers hade gått ur tiden. Systern Donatella tog över och har lyckats föra modeimperiet vidare in i 2000-talet.
De tre syskonen Versace ? Gianni, Santo och Donatella - växte upp i södra Italien. 25 år gammal kom Gianni till Milano. Sin kunskap i skrädderi hade han fått av sin mor och helt utan utbildning började han skapa prêt à porter-kollektioner för märken som Genny och Complice.
Våren 1978 presenterade han för första gången en kollektion under eget namn.
Gianni Versace blev berömd för sina utmanande kläder, och hans kreationer har burits av några av världens mest kända kvinnor. Han går också till historien för att ha skapat begreppet supermodell. På 1980-talet var han den förste som betalade hutlösa summor till modeller som Christy Turlington och Naomi Campbell för att de skulle promenera just på hans catwalk.
Donatella började sin karriär med att rita accessoarer och hon var också chefsdesigner för Versaces barnlinje. Men framför allt blev hon känd i sin roll som musa för det italienska modehuset. Sedan broderns död har hon ansvaret för ett dussintal olika kollektioner.
Versace är fortfarande ett familjeägt företag. Storebror Santo har haft ansvaret för ekonomin sedan 1977 och är i dag styrelseordförande.
www.versace.com

Viktor & Rolf
För ett par år sedan kom de till Stockholm för att ta emot ELLEs stora modepris som årets internationella designers 2003. Den holländska Duon Viktor Horsting och Rolf Snoeren har gjort sig kända som några av modevärldens mesta excentriker, med dramatiska och konceptuella visningar. Men bakom alla upptåg döljer sig oerhört välskräddade och bärbara kläder.
www.viktor-rolf.com


Modelexikon - T

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna.

Tommy Hilfiger
Hilfiger är självlärd som designer och öppnade sin första mindre klädkedja, People?s Place, när han precis hade gått ut skolan. Han själv säger att han började rita kläder som folk frågade efter, men som de inte kunde hitta: klassiska chinos, skjortor med button-down-krage etcetera. I slutet av 70-talet flyttade Tommy Hilfiger till New York för att satsa på en karriär som designer och 1984 lanserades hans första kollektion med killkläder. Sedan dess har märket blivit något av en symbol för den ?amerikanska livsstilen?. I dag omfattar företaget dessutom tjej- och barnkläder, jeans, parfymer etcetera.
www.tommy.com


Modelexikon - S

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna.


Stella McCartney
Med sin förmåga att kombinera skickligt skrädderi med humor och en feminin, sexig stil har Stella McCartney (född 1971) gjort raketkarriär. I mitten av 90-talet gick hon ut St Martin?s i London.
1997 anställdes hon som chefsdesigner av modehuset Chloé i Paris. Några år senare, på våren 2001, lämnade hon Chloé för att i stället öppna eget, i samarbete med Guccigruppen. Samma höst visade hon sin första egna kollektion i Paris.
Stella McCartney samarbetar sedan några år med Adidas, tillsammans har de gjort ett antal framgångsrika sportkollektioner, varje gång med något tema. Löpning var det första, tennis det andra och skidor det tredje ? kommer ut hösten 2006.
Ett annat framgångsrikt samarbete gjordes tillsammans med H&M våren 2006.
Under hösten 2006 lanserar hon en helt egen ny accessoarlinje med väskor, skor, smycken och bälten. Allt är tillverkat i icke-animaliska material. Därmed fortsätter hon familjen McCartneys djurrättskamp.
www.stellamccartney.com

Sonia Rykiel
Hon har kallats ?Queen of Knits? och de flesta associerar säkert hennes namn med stickade, randiga kläder i dova färger. Rykiel hamnade i modebranschen i början av 60-talet när hon var gravid och inte hittade några mjuka tröjor som passade. Hon stickade helt sonika sina egna och sålde dem i sin mans modeaffärer.
På våren 1968 öppnade hon sin första egna butik i hemstaden Paris, och samtidigt lanserades den första prêt à porter-kollektionen. 1986 kom en linje för barn (på initiativ av Soinas dotter Nathalie) och två år senare, även en billigare underlinje (Inscription Rykiel, numera omdöpt till Sonia/Sonia Rykiel).
I dag är Sonias dotter Nathalie Rykiel chefsdesigner.
www.roniarykiel.com


Modelexikon - R

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna.


Roberto Cavalli
Hippt, glamoröst och oerhört sexigt. Eller som en modekritiker skrev efter den senaste visningen: ?Om du är klädd i Cavalli, finns det ingen som helst möjlighet att gå hem tidigt ?? För här hyllas kvinnokroppen i varje kollektion - är kjolen hellång, är slitsen desto högre och helst kombinerad med en minimal topp. En stående favorit bland Cavallifansen är de supertajta, lågt skurna jeansen.
Lillasystermärket Smiths? drygt 60-årige Cavalli började med sitt märke i början av 70-talet. Redan då fanns de typiska ingredienserna med: patchwork, denim, zigenarkjolar med mera. En drivande kraft i företaget är också Robertos fru Eva (danska, född Duringer och före detta Miss Universe). Kollektionerna visas i Milano.
www.robertocavalli.com

Ralph Lauren
Han var en av de första att förstå vikten av att skapa en stark image runt ett varumärke, och i dag är Ralph Laurens välstrukna amerikanska vision världsberömd. Ralph Lauren har en osviklig förmåga att skapa ett tidlöst, ledigt men ändå elegant mode.
Det hela började 1967 när han började sälja slipsar i sin nyöppnade butik. Därefter kom en kollektion med herrkläder och i början av 70-talet också en linje för kvinnor.
I dag finns Ralph Laurens namn på allt från parfymer och barnkläder till heminredningsprylar och skor. Företaget är börsnoterat.
www.polo.com

Rochas
När Olivier Theyskens kom till Rochas våren för två år sedan innebar det ett lyft för det franska, anrika modehuset. (28-årige Theyskens hamnade i strålkastarljuset för första gången när Madonna blev fotograferad i en korsett ur hans debutkollektion.) Belgiske Theyskens har en förmåga att alltid ligga steget före och höstkollektionen 2005 höjdes nyligen till skyarna av modeskribenterna: ?Något mycket övertygande är på väg att utvecklas i det här modehuset?, konstaterade exempelvis Style.com. Marcel Rochas öppnade sitt modehus i mitten av 1920-talet och blev raskt omtalad för sina skräddade dräkter, bias-skurna, klockade kjolar och aftonklänningar. Svart chantillyspets var en favorit och finns med i bilden än idag, till exempel som bakgrundsmönster på parfymförpackningar. Dräkter med extremt breda axlar, vida ärmar och hård insvängda midjor var en annan typisk Rochasdesign.
www.rochas.com


Modelexikon - P

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna.


Paul Smith
Egentligen hade han tänkt bli tävlingscyklist, men en olycka satte stopp för den unge Paul Smiths framtidsplaner. I stället blev han föreståndare för en butik i Nottingham och så småningom, 1970, öppnade Paul Smith sin egna första butik. Samtidigt började han ta kvällskurser i skrädderiets sköna konst och 1976 visades den första kollektionen för män, under eget märke, i Paris. I dag omfattar märket hela tolv olika kollektioner och Paul Smith är både designer och styrelseordförande i sitt företag.
www.paulsmith.co.uk

Prada
I slutet av 1970-talet fick en motvillig Miuccia Prada ta över familjens väskföretag, som grundats i början av seklet. Men sedan 1978 har Miuccia förvaltat och förvandlat arvet till att bli ett av världens ledande modemärken. Nyligen hamnade Miuccia Prada på Wall Street Journals lista över Europas trettio mäktigaste kvinnor.
I mitten av 80-talet designade hon en helt ny kollektion med diskreta, svarta handväskor i nylon som genast blev en favorit bland supermodeller och modefantaster över hela världen. Den enkla men formstarka stilen som genomsyrade hennes första klädkollektion 1989 gjorde genast succé, bland annat eftersom den skilde sig markant från övriga märken på marknaden. Och just de tidsenliga och fint skurna plaggen i utsökta material har därefter blivit kännetecken för Pradas kollektioner.
1992 lanserades MiuMiu (Miuccias smeknamn), ett billigare ?lillasystermärke? till Prada.
www.prada.com


Modelexikon - O

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna.


Oscar de la Renta
Sofistikerat,
överdådigt, elegant ? Oscar de la Renta är galaklänningarnas mästare. När han var 18 år lämnade han Dominikanska republiken för att studera konst i Madrid. I Spanien väcktes hans intresse för design och han började rita åt de största spanska modehusen. Bland annat var han lärling hos Cristóbal Balenciaga. de la Renta lämnade så småningom Spanien för Paris och modehuset Lanvin. 1963 for han till New York för att göra Elizabeth Ardens couturekollektion, och två år senare, 1965, kom hans första prêt à porter-kollektion under eget namn.
www.oscardelarenta.com


Modelexikon - N

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna.

Narciso Rodriguez
Han blev känd för den riktigt stora publiken när Carolyn Bessette bad honom göra klänningen hon bar när hon gifte sig med John F Kennedy. Fotografiet med paret på väg ut ur kyrkan - hon i den otroligt enkla, snedskurna Rodriguezklänningen - är i det närmaste klassisk.
Vid den här tidpunkten var Rodriguez designchef hos Cerruti. Tidigare hade han arbetat åt flera av de stora amerikanska modehusen som Anne Klein och Calvin Klein, samt för märket tse (med kashmir som specialitet).
1997 presenterade han sin första prêt à porter-kollektion för kvinnor under eget namn i Milano. Samma år fick han uppdraget att designa för det exklusiva spanska modehuset Loewe. 2001 återvände kuban-amerikanen Rodriguez till New York där han numera håller sina visningar. För inte alltför länge sedan kom hans första parfym.
www.narcisorodriguez.com

Nina Ricci
I dag är det den svenska designerstjärnan Lars Nilsson, som har ansvaret för Nina Riccis kollektioner i sin roll som kreativ chef. Nina Ricci (född 1883) öppnade sitt parisiska couturehus i början av 1930-talet. Hon var ingen trendsättare, utan skapade snarare feminina, eleganta kläder åt överklassens förmögna kvinnor.
Hon drev huset tillsammans med sin ende son Robert Ricci, med först Jules-Francois Crahay och efter honom Gérard Pipart, som designansvariga. Robert Ricci etablerade också ?Parfums Nina Ricci?, som bland annat lanserade en av de franska doftklassikerna, parfymen L?Air du Temps (1948). Nina Ricci ingår i företagsgruppen Puig (som även äger Paco Rabanne och Carolina Herrera).
www.ninaricci.com


Modelexikon - M

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna.

Marc Jacobs
Han är stylisternas älskling, Marc Jacobs. Amerikanen Jacobs (född 1963) utbildade sig på Parsons School of Design i New York, där han också träffade sin blivande affärskompanjon, Robert Duffy.
I slutet av 80-talet kom den första kollektionen, som bar Marc Jacobs namn, och inte långt därefter värvades han till Perry Ellis, som designer.
1993 startade Jacobs och Duffy sitt eget företag, Jacobs Duffy designs Inc. och två år senare lanserades den första prêt à porter-kollektionen för män.
I slutet av 90-talet tackade både Jacobs och Duffy ja till ett erbjudande från Louis Vuitton; Marc Jacobs blev chefsdesigner. Jacobs föryngrade och vitaliserade det exklusiva franska märket som, för att låna Suzy Menkes ord i International Herald Tribune, därmed blev ?delux hip?.
2001 lanserades Marc by Marc Jacobs, en underkollektion för en yngre målgrupp, och ett par år senare kom även en linje för heminredning.
www.marcjacobs.com

Moschino
?Varning! Modevisningar kan vara farliga för din hälsa?. Ett typiskt meddelande från Franco Moschino, tryckt på en av hans kreationer. Han häcklade haute couturen och menade att mode skulle vara roligt. Eller som Lotta Lewenhaupt, författare till Modeboken 1900-2000 skriver: ?Han älskade att driva med fenomenet god smak och hävdade såklart att det inte finns någonting som heter god smak ??
Moschino arbetade för Gianni Versace till och med 1977, och lanserade sitt eget märke 1983. Idag är Rosella Jardini designchef (Moschino själv gick bort i mitten av 90-talet) och hon arbetar med samma humor och känsla för detaljer som varumärkets skapare.
www.moschino.it

Max Mara
Exklusivt och klassiskt, två ord som sammanfattar det italienska modehusets stil rätt väl. Företaget skapades 1951 av Achille Maramotti, advokaten som bytte bana och blev klädmakare. Den första kollektionen bestod av bara två plagg: en dräkt och en kappa. Huset har haft olika designers genom åren, bland andra Karl Lagerfeld.


"En lögn - klädd i sin tunnaste klänning"

 
Jag sover dåligt om nätterna.
  Vaknar varje morgon med ett ryck, alldeles klistrig av svett.
  Jag är lika tom, hålet är av oförändrad storlek.
  Men nej, jag slår undan att det kanske kan handla om hur jag jobbat, hur uselt jag sköter mitt privatliv, hur alla mina komplex och rädslor begränsar min tillvaro.
  Nej, det är värmen.
  Naturligtvis är en fläkt lösningen på alla mina problem.
  Och jag ger mig ut på jakt efter en fläktaffär. Jag drar mig mot Zinken. Och jag tänker:
  
  Sommaren är lögnen klädd i sin tunnaste klänning.
  En väntan på en fest som aldrig blir som man tror.
  Man väntar och planerar och säger till varandra: allting ska nog lösa sig, och tänk, snart är sommaren här.
  Sen sitter man där i sin jävla solstol och undrar varför allt känns som det känns.
  Det är sommar och jag kan inte påminna mig om att vare sig jag eller så många i min närhet har mått så här dåligt förut.
  En har förlorat sin flickvän och desperatraggar ikapp verkligheten som om den enbart bestod av
  18-åriga tjejer.
  En annan minst lika nyensam ler hela kvällen på uteserveringar och krogar, men bryter ihop i taxin hem och tar sig knappt in genom porten.
  En flicka jag känner säger, möjligen en aning kokett, när jag frågar vad hon gör:
  -Jag sitter på ett tåg. Det är den enda anledningen till att jag inte hoppar framför ett.
  
  Och jag, jag köper mig en fläkt.
  Den kostar 398 kronor.
  Jag går hem igen.
  Värmen klibbar. Folk har sina fönster öppna. Jag saktar ned.
  Vindstilla. Jag hör allt. Middagsbestick mot någons porslin. En låt som jag inte känner igen. Det är som att jag långsamt promenerar genom en ljudkuliss av andra personers sommar. Fönster för fönster. Hem för hem.
  Ett samtal vid ett bord, det låter som en son som inte hälsar på sin mamma tillräckligt ofta.
  Jag hör något.
  Ett skrik, nej. Ett stön, ett sånt som vill ut, men ändå inte, ett som dämpas i kudden.
  Och jag tar min fläkt under armen och snabbar på mina steg.
  Det är nog bara grannen som firar sommar.


Krönikör: Ronnie Sandahl

45563-133

A Walk To Remember

45563-131

Var gång våren kommer till North Carolina, tänker Landon Carter (
Shane West) tillbaka på sin gymnasietid och på Jamie Sullivan (Mandy Moore). Landon umgicks med skolans innegäng, och han och hans vänner hade inte annat än förakt till övers för den självsäkra Jamie. Men när Landon hamnar i skolans dramagrupp, som straff för ett pojkstreck, möter han Jamie på hennes egna villkor. Deras möte väcker lidelsefulla känslor, känslor han inte visste fanns. Och deras möte kom att ändra hans liv för alltid.

Snälla gott folk... se den!
Den är så himla fin och jag kan nästa lova att ni kommer kläcka ur er en tår eller två, men inte bara tårar utan förmodligen en hel del fniss och leenden kommer att spricka upp i era ansikten.
Den här filmen satte igång en hel del tankeverksamhet i min lilla hjärna. Vad betyder livet och de människor i din omgivning? Mycket djupa tankar, men det är härligt att gå och tänka på sådant efter att ha sett den här filmen med dess underbara berättelse.

Helt klart SSSSS. Den innehöll mycket charm och livslust. Den var ibland något förutsägbar, men hey... vilken kärleks berättelse är inte det?div>

What a day!

8:10 - Hela dagen börjar med att jag får krypa ur sängen, ur tidigt, pga. att vår städerska börjar dammsuga hela huset. Jag beger mig då ut till köket och gör i ordning min frukost bestående av två fullkornsmackor, en med skinka och tomat på och en med leverpastej och gurka på, ett glas vitamin brus samt en smarrig islatte vanilj. Därefter styr jag mina steg vidare ut till solstolen där jag avnjuter det absolut viktigaste (och godaste) målet under hela dagen. Det jag inte visste då var att detta viktiga mål skulle komma att bli ännu viktigare då det var en någorlunda ovanlig dag på jobbet.

8:26 - Frullen är uppäten och jag är alldeles lagom mätt. Belåten går jag in till mitt rum, där jag halvt krockar med fru Elisabeth som just håller på att damma skrivbordet. Hon är så gott som klar och kilar strax iväg in till syrrans rum för att damma lite där med. Jag slår mig ner vid datorn och bloggar lite.

9:03 - Time to read! Jag hämtar Sushi för nybörjare, en bok av Marian Keyes, som jag precis börjat läsa och som jag fick av mina kusiner i födelsedagspresent. För att bara hunnit till sidan 77 är den väldigt rolig och charmerande.

9:47 - Läser jag en rad till så somnar jag!

9:51 - ZZzzZZzzZZzzZZzz

10:43 - Nej men guuú, vart är jag? Vad gör jag här i solstolen!? Hehe... ja juste, läser! Somnade visst. Ligger kvar en stund och funderar på allt mellan himmel och jord. Vilken grubblare jag är!

11:16 - Hämtar ett manikyr set från badrummet och slår på sommarmorron med pryoknappen på nrj innan jag dunsar ner i solstolen igen. "Hej hej Pryoknappen här!! jag heter egentligen Markus, men trivs rätt bra med pryoknappen. varje morgon ger jag dig frukosttips, sommarhälsningar, fejkmejl och mycket mer! Allt kryddat med starka influenser från världens bästa stad, Motala!". Fan! Nu missade jag pryoknappen igen, från Motala. Fan! Slutade sända kl 10.00. Fan! Tror dom alla är uppe med tuppen eller?! Fan!

11:18 - Börjar måla toppen på naglarna vita.

11:34
- Fortsätter måla ett tunt lager ljus beige på hela nageln.

11:47
- Avslutar manikyren med att lägga ett lager top coat för att få en fin finish.

11:52
- Orkar inte ligga kvar i solstolen längre och vänta på att nagellacket ska torka utan packar ihop allt och går in för att göra mig i ordning.

12:07
- Kliver ur duschen och konstaterar att jag snart måste klippa mig, ser ut som en dränkt långhårig katt.

12:10
- Klär mig ochska precis börja att borsta håret då jag, till mig förskräckelse, upptäcker att mina nymålade naglar inte hunnit torka och att det är massor med skavanker i lacket. Jag blir arg och hämtar aceton. Bort med allt lack! Hinner/orkar inte göra nytt. Blää!

12:23
- Lägger snabbt en diskret make up och packar ner mobil, nycklar till jobbet och plånbok i handväskan.

12:34
- Säger hej då till Elisabeth, hoppar in i bilen och kör iväg.

12:50
- Parkerar i Tyresö C och ställer P-skivan på 13.00. Kilar upp till sytillbehörs affären och köper ett marinblått sidenband av den lite bredare modellen. Mycket nöjd!

13:05
- Går in på Coop och klär om till de fantastiskt sexiga och otroligt sköna arbetskläderna.

13:13
- Loggar in i kassan och upptäcker att jag har två minuter till godo. Snyggt jobbat Sandra!

15:45
- Köper en Risifrutti mini och en Saltå Sesam kaka och går på fikarast.

15:55
- Går till parkeringen för att parkera om bilen som bara får stå parkerad i 3h.

16:01
- Loggar in i kassan och fortsätter jobba. Många tanter att springa efter idag då de glömt sina Med Mera kort i kassan. Motion!

16:30
- Tar mod till mig och går och frågar min alltid lika "glada" chef om han kan hjälpa mig att fixa ett långtidsparkerings bevis på parkeringen utanför ICA, så slipper jag springa från kassan var 3:e timme för att parkera om. Han snäser att sådan håller inte han på med och kommenterar att jag som bor "i krokarna" allt kan ta cykeln till jobbet, "det skulle bara må mig gott" menar han. Men ursäkta, du kanske glömt att jag är triathlet?!

16:42
- Jag går tillbaka till kassan och lovar mig själv att jag ska kräva honom på parkeringsbötern om jag skulle få någon sådan i framtiden pga. att han har för snålt med folk i kassan och jag inte har tillfälle att springa ut och parkera om.

17:10
- När jag ska ta betalt av en man, i sina bästa år, hänger sig min kassa och allt bara dör, det händer ingenting hur frenetiskt man än trycker på "avbryt" knappen. Okey, låt mig se? nu sitter jag alltså här och har tagit betalt för matvaror värda 213,50 kr och i handen har jag mannens betalkort som inte går att dra. Han är villig att betala kontant men inte heller detta fungerar då datorn inte svarar på "lådöppnings"-knappen.

17:15
- Panik!

17:17
- Kaos!

17:30
- Thomas fick komma och hjälpa mig att starka om hela maskineriet. Den stackars mannen fick äntligen betala efter ca 20 min. Förlåt!

17:31
- Blir kallsvettig varje gång jag ska ta betalt, kommer det att funka denna gång?! Men det går bra och allt rullar vidare.

17:36
- Låt mig kalla honom Mr Italiano, den medelålders man som högljutt charmar alla damer i kön till min kassa. Han har den där, ska jag kalla det farligt sexiga, maffia looken och som jag uppfattar det är han fräsch för sin ålder. Han flörtar både till höger och vänster och jag (samt damerna) kan pusta ut då damernas respektive inte befinner sig i närheten. När Mr Italiano ska betala sjunger han en, vad jag skulle tro, italiensk kärlekssång med namnet Sandra i vart 4:e ord? minst! Generat kikar jag ner på min namnbricka på bröstet och tar betalt.

17:44
- Mr Italiano kommer tillbaka till kassan och ler sitt breda smör leende och viftar med sin nyinköpa Coop falukorv. Han kom på att det var extrapris på korven med Med Mera kort och raggade snabbt upp en dam i kön med sådant medlemskap. Han gjorde återköp på korven och betalde den på nytt med damens Med Mera kort, han fick hela 3 kronor tillbaka. Vilket kap!!! Till damen som han fått lånat kortet av sa han elegant något i stil med att "dagarna är långa i denna sommarhetta men hos hemma mig är natten kort?men man kan göra den effektiv" *blink *. Jag satt bara och rös, gubbsjuka!

17:58
- Dags att räkna kassan.


18:15
- Dags att gå hem. Tack för idag!


Modelexikon - L

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna. Med hjälp av Elle har jag nu valt mina favoriter och idag har jag hittat två godbitar under bokstaven L.


Luella Bartley
Brittiska Luella Bartley var tidigare moderedaktör på brittiska Vogue innan hon bytte inriktning och blev designer i stället. Debuten kom under London Fashion Week i februari 2000 och hyllades av medierna och trendkänsliga kändisar. Hennes stil är enkel, hon gör tjejiga baskläder med en sorts ?retro?-känsla. Eller som hon själv uttryckt det: ?Jag gör kläder man kan bli full och ramla omkull i ?? Mest känd är hon dock för sina väskor, som hon började designa tillsammans med Mulberry.
Privat lever Luella Bartley tillsammans med modefotografen David Simms.
www.luella.com

Louis Vuitton
Förmodligen ett av världens mest kopierade varumärken. Originalets historia börjar dock redan 1854, då det franska väskföretaget grundades. Genom åren har den ena exklusiva klassikern efter den andra lanserats. 1998 började amerikanen Marc Jacobs hos företaget som designchef och samma år kom också den första prêt à porter-kollektionen.
1987 blev Louis Vuitton en del av LVMH, världsledande företagsgrupp när det gäller lyxprodukter.
www.louisvuitton.com


Modelexikon - K

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna. Med hjälp av Elle har jag nu valt mina favoriter och nu är det dags för, Karl Lagerfeld, K.


Karl Lagerfeld
Modeintresserad eller inte, de flesta vet vem han är och kan dessutom se honom framför sig. Håret, bakåtkammat i hästsvans, de svarta solbrillorna och inte sällan viftande en solfjäder. Här i Sverige blev han dessutom ett namn på allas läppar i och med kollektionen han skapade förra hösten för H&M.
Hans karriär är lika lång som enastående. Karl Lagerfeld (född 1938) lämnade Tyskland för Paris som mycket ung och redan som tonåring lyckades han få jobb hos Pierre Balmain. I slutet av 50-talet började han hos Jean Patou, men tröttnade snabbt och blev i stället frilansande designer. Efter en paus från modevärlden, då han studerade konst i Italien, kom han tillbaka för att bli designkonsult åt Fendi.
Under många år hade han stora framgångar med huset Chloé, som han så småningom lämnade för Chanel. Ungefär samtidigt lanserade han sitt eget märke. Som designansvarig hos Chanel har han, genom att uppdatera gamla klassiker och skapa oväntade kombinationer, lyft varumärket till nya höjder.
Nu satsar Karl även på två nya, egna kollektioner: Karl Lagerfeld (som ersätter Lagerfeld gallery) samt den mer prisvärda underlinjen Lagerfeld collection.
www.karllagerfeld.com


Modelexikon - J

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna. Med hjälp av Elle har jag nu valt mina favoriter och igår saknade vi bokstaven I som tyvärr inte pryder någon/något designer, märke eller modehus. Idag har turen kommit till J.


Jean Paul Gaultier
Med stor talang och humor har fransmannen Jean Paul Gaultier (född 1952) ägnat sig att vända upp och ned på begreppen i modevärlden. På 80-talet satte han underkläderna i fokus när han skapade korsettklänningen och Madonna uppträdde i hans designade svarta, stoppade behå under Blonde Ambition-turnén 1990.
Han började sin karriär på 1970-talet som assistent åt Pierre Cardin. Efter en sejour hos Jean Patou och en kortare retur till Cardin, lanserade han sin första kollektion under eget namn 1976. Förutom prêt à porter-kollektionerna för kvinnor och män gör han en haute couture-kollektion samt en yngre, sportigare linje, JPG. Hans namn finns också på en rad olika parfymer. Mångsidig som han är har han dessutom spelat in en skiva, agerat programledare i tv, spelat in film, ritat kläder för filmer och så vidare.
I slutet av 90-talet investerade Hermès en stor summa pengar i företaget, och i dag är Jean Paul Gaultier även chefsdesigner hos det franska modehuset.
www.jeanpaul-gaultier.com

John Galliano
Den första klänningen Galliano gjorde för Dior var en blå kreation i spets och crêpe, som prinsessan Diana bar på öppningen av Diors jubileumsutställning på Metropolitan Museum of Art i New York.
John Galliano (född 1960) är chefsdesigner hos modehuset Dior sedan 1997. Samtidigt skapar han kläder under eget namn och märke. Som barn flyttade han från Gibraltar till London. Han utbildade sig vid Central Saint Martin?s School of Art and Design i London och flyttade med tiden till Paris. 1995 satte LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) honom som ansvarig för modehuset Givenchys prêt à porter- och haute couture- kollektioner. Några år senare fick John Galliano ett nytt ärofyllt uppdrag inom koncernen ? chefsdesigner hos Dior. Med starka visioner och stor skräddartalang har Galliano höjt varumärkets status och blåst liv i det tidigare rätt ?dammiga? tantmärket.
www.johngalliano.com


Modelexikon - H

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna. Med hjälp av Elle har jag nu valt mina favoriter och nu har vi kommit till bokstaven H och det är Hermès som får står, ensam, i strålkastarljuset idag.


Hermès
I dag är
Jean Paul Gaultier chefsdesigner för det anrika franska modehuset. Hermès grundades 1837 av Thierry Hermès, som specialiserade sig på sadlar och lädervaror.
1920 började hans sonson med modern design och kläder, men fortfarande är det väskor och scarves som de flesta förknippar med märket.
Den klassiska Hermèssjalen lanserades under tidigt 30-tal och ?The Kelly bag?, som Grace Kelly senare skulle göra berömd, skapades egentligen i slutet av samma årtionde.
Gaultier tog över efter den belgiske avantgardisten Martin Margiela och hans första kollektion hängde på galgarna hösten 2004.
www.hermes.com


Modelexikon - G

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna. Med hjälp av Elle har jag nu valt mina favoriter och jag har redan hunnit en bit i alfabetet, today it´s the D.


Giorgio Armani
Det var när en ung Richard Gere dök upp i en hel garderob välskräddade Armanikläder i filmen American Gigolo 1980, som Giorgio Armani blev känd för den stora publiken.
Giorgio Armani (född 1934) började sin bana i modebranschen som försäljare i ett varuhus under tidigt 60-talet. Med tiden blev han frilansande designer och var även assistent åt Cerruti under en period.
1972 skaffade han sig en affärslokal tillsammans med sin gode vän och affärspartner Sergio Galeotti (startkapitalet fick de genom att sälja sin Volkswagen). Ett par år senare grundades företaget Giorgio Armani S.p.A och man lanserade en prêt à porter-kollektion för både kvinnor och män. 1981 presenterades den sportigare och yngre kollektionen Emporio Armani och något senare även Armani A/X.
Sergio Galeotti dog 1985 och Giorgio Armani har sedan dess ensam styrt företaget. Det italienska modehuset representerar ett välskräddat, ledigt och minimalistiskt mode och med sin stil har Giorgio Armani även banat vägen för andra designer som Calvin Klein, Donna Karan och Jil Sander.
www.giorgioarmani.com

Gucci
I början av 1920-talet öppnade Guccio Gucci sin affär för exklusiva lädervaror ? i dag är Gucci ett av världens starkaste lyxmärken och kontrolleras av Pinault Printemps Redoute-gruppen.
Historien om Gucci har alla ingredienser ? kändisar, familjeintriger, till och med mord. Den berömda logotypen, de dubbla G:na, ritades av Guccios son Aldo 1933 och har prytt väskor, skor och andra exklusiva varor genom åren. Stjärnor som Grace Kelly, Peter Sellers och Audrey Hepburn har hjälpt till att sätta glamourstämpel på märket.
Första prêt à porter-kollektionen visades i Milano i slutet av 70-talet.
På 1990-talet upplevde modehuset en renässans när designern Tom Ford kom in i bilden och presenterade satängskjortor, mohairjackor och tajta sammetsbyxor i hipstermodell. Ford lämnade Gucci 2004. I dag är Frida Giannini och John Ray chefsdesigners, hon för prêt à porter-kollektionerna för kvinnor samt accessoarerna, han för herrkollektionerna.
www.gucci.com


Modelexikon - F

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna. Med hjälp av Elle har jag nu valt mina favoriter och idag har turen kommit till bokstaven F.


Fendi
I slutet av 90-talet var den lilla
platta Fendiväskan, den så kallade baguetten, det hetaste man kunde bära under armen i modevärlden. Väskan, designad av Anna Fendis dotter Silvia Venturini Fendi och lanserad 1997, blev en världssuccé.
Företaget Fendis historia börjar 1925 när paret Edoardo och Adele Fendi öppnar en liten väskaffär med tillhörande pälstillverkning i Rom. Den andra generationen, de fem döttrarna ? Paola, Anna, Franca, Carla och Alda Fendi ? tog över 1946. På 60-talet inledde de ett samarbete med Karl Lagerfeld. Han designade till en början företagets exklusiva pälsar, men 1977 presenterades även den första modekollektionen.
Fendi ingår i dag i lyxgruppen LVMH-gruppen (Moët Hennessy Louis Vuitton).
www.fendi.com


Modelexikon - E

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna. Med hjälp av Elle har jag nu valt mina favoriter och på bokstaven E hittade jag "bara" denna härliga designern.


Emilio Pucci
Han har gått till modehistorien för sina färgstarka, psykedeliska mönster. Den italienske aristokratens väg in i modevärlden kom via skidbackarna. Som en av medlemmarna i det italienska, olympiska skidlandslaget blev han fotograferad av Harper?s Bazaar i sina uppseendeväckande, egendesignade kläder. Han blev därefter inbjuden att skapa en kollektion vinterkläder för kvinnor; 1951 öppnade han sitt eget modehus i Florens.
Emilio Pucci la sedan sin hand på allt från mattor till logotypen för Apollo 15.
2001 kom, som resultatet av ett samarbete med Cappellini, också en möbelkollektion. Christian Lacroix hade ansvaret för utformningen av modekollektionerna och accessoarerna, men han slutade i och med vårkollektionen 2006. Höstkollektionen 2006 designades av brittiska Matthew Williamson ? som håller fast vid det klassiska Pucci-mönstren, men har på samma gång föryngrat märket.
www.emiliopucci.com


Modelexikon - D

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna. Med hjälp av Elle har jag nu valt mina favoriter och jag har redan hunnit en bit i alfabetet, today it´s the D.


Diane von Furstenberg
På våren 1976 prydde Diane von Furstenberg ett av Newsweek Magazines omslag ? då har hon sålt fem miljoner omlottklänningar. Klänningen, som lanserades i början av 70-talet, stod i kontrast till dåtidens unisexmode och blev en dundersuccé. Själv hade hon vid den tidpunkten hunnit arbeta som modell, festat på studio 54, sällskapat med Warren Beatty och ett kort tag varit gift med Fiatarvingen prins Egon von Furstenberg.
1998 relanserades den klassiska omlottklänningen och Diane von Furstenberg har därefter med stor framgång satt sitt namn på såväl kosmetika som smycken.
www.dvf.com

Dolce & Gabbana
Självsäkert, sexigt och extra allt, skrev ELLEs modechef Cia Jansson efter Dolce & Gabbanas senaste vårvisning. Och där har ni den italienska designduons stil i ett nötskal.
Leopard, guld, korsetter ? utmanande med en italiensk religiös underton.
Domenico Dolce (född 1958) och Stefano Gabbana (född 1962) möttes 1980 när de båda arbetade för det italienska märket Complice. Tillsammans startade de sitt eget modehus 1985. Den billigare underlinjen D&G riktar sig till en yngre målgrupp.
www.dolcegabbana.it

Donna Karan
I sin första kollektion, som visades i New York i mitten av 80-talet, lanserade Donna Karan sin numera legendariska bodysuit och hennes namn har sedan dess varit synonymt med ett kroppsnära, feminint och bekvämt mode.
Donna Karan (född 1948) började sin karriär i slutet av 60-talet som assistent åt Anne Klein. När Klein dog 1974 tog hon över designuppdraget tillsammans med Louis Dell?Olio. Tio år senare startade hon eget och företaget är numera en del av LVMH, Moët Hennessy Louis Vuitton.
Hennes namn finns i dag på underkläder, parfymer, kosmetika, jeans etcetera.
DKNY, en förkortning av Donna Karan New York, kom 1989 och är en yngre, sportigare kollektion. Herrlinjen lanserades några år senare, 1992.
www.donnakaran.com

Dsquared
Med denim som bas skapar de kanadensiska tvillingbröderna Dean och Dan Caten sina kollektioner. De började med kläder för män i mitten av 90-talet, men 2003 kompletterades varumärket med en tjejkollektion. På några år har de gjort sig kända som Milanos gossarna Ruda med stora spektakel till visningar och ultrasexiga jeans som specialitet.
www.sdquared2.com


Modelexikon - C

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna. Med hjälp av Elle har jag nu valt mina favoriter och jag börjar från början med bokstaven A. Idag är det bokstaven C som hägrar.


Calvin Klein
Han är en förgrundsfigur, inte bara när det gäller modernt vardagsmode, utan också inom konsten att marknadsföra sig själv och sitt varumärke.
Amerikanen Calvin Klein (född 1942) lanserade sin första egna kollektion 1968.
I dag finns hans namn på allt från jeans och solglasögon till heminredningsprylar och parfymer. Modet har genom året förblivit avskalat och okomplicerat.
Genom smart reklam har Calvin Klein lyckats skaffa sig både belackare och bejakare. Minns till exempel när Richard Avedon plåtade Brooke Shields i kampanjen för jeans i slutet på 70-talet. Eller de provocerande bilderna på Kate Moss i samband med lanseringen av unisexdoften cK One.
Den nuvarande chefsdesignern heter Francisco Costa och företaget ingår i Phillips-Van Heusen-gruppen.
www.calvinklein.com

Chanel
Dräkten i tweed, jerseyklänningen, kedjebältet och de tvåfärgade skorna ? Gabrielle ?Coco? Chanel (född 1883) skapade ett mode, som aldrig gått ur tiden. Hon befriade kvinnorna från korsetten och som dåtidens avantgardist gjorde hon saker ingen gjort förut. Under första världskriget, när det var ont om tyger, använde hon till exempel jersey ? ett tyg som innan dess enbart använts för att göra underkläder till män ? för att skapa fantastiska klänningar.
Chanel dog 1971 och Karl Lagerfeld är chefsdesigner för haute couturen, prêt à porter- kollektionerna och accessoarerna sedan 1983. Ett arv som han förvaltar med orden: ?För att en legend ska överleva är det nödvändigt med inte alltför mycket respekt och en smula humor.? Det franska modehuset är än i dag privatägt.
www.chanel.com

Chloé
Grundades 1952 av två parisare, Jacques Lenoir och Gaby Aghion. De båda skapade lediga och romantiska kläder, som skilde sig markant från det annars rätt stela och ?formella? kvinnomodet i början av 50-talet.
1963 anställdes Karl Lagerfeld som huvuddesigner och han blev också modehusets ansikte utåt under många år. Den schweiziska lyxgruppen Richemont köpte modehuset i mitten av 80-talet och i slutet av samma årtionde engagerades Martine Sitbon som designer. Karl Lagerfeld kom tillbaka 1992, men fem år senare var det dags för den då 26-åriga Stella McCartney att ta över som chefsdesigner. Sedan våren 2001 är Phoebe Philo (född 1973) chefsdesigner. Hon gick ut Central St Martin?s School of Art and Design 1996 och erbjöds ett arbete vid McCartneys sida hos Chloé redan året efter. Höstkollektionen 2006 var hennes sista för Chloé, nu väntar mammaledighet. Vem som tar över är ännu inte klart.
www.chloe.com


Modelexikon - B

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna. Med hjälp av Elle har jag nu valt mina favoriter och jag har börjat med bokstaven A. Idag kommer bokstaven B och i morgon C (C som i Chanel). Ni fattar grejjen?!


Balenciaga
Cristóbal Balenciaga öppnade sitt modehus i Paris 1937. Hans geni handlade framför allt om eleganta skärningar ? ballongklänningen och kappan med kimonoärmar är några av hans ?modeuppfinningar?. Balenciaga drog sig tillbaka i slutet av 60-talet. Mellan 1992 och 1997 designades Balenciagas kollektioner av Josephus Melchior Thimister. 1997 tog belgaren Nicolas Ghesquière ? som har ett förflutet hos Trussardi, Thierry Mugler och Jean Paul Gaultier ? över. Ghesquière har under sin tid som designchef höjt varumärket till att bli ett av världens hetaste. Kollektionerna visas i Paris.
www.balenciaga.com

Burberry
Företaget, som grundades 1856, har gått från att vara en traditionell tillverkare av regnkläder till ett av modevärldens hippaste märken, i dag med chefsdesignern Christopher Bailey i spetsen.
I slutet av 1880-talet tog Thomas Burberry patent på ett slittåligt och vattentätt gabardin-tyg. Några decennier senare introducerades den klassiska rutan, som med tiden kommit att bli synonymt med företaget. Mönstret var främst ämnat som foder till trenchcoaten, men 1967 dök rutan även upp på paraplyer, väskor och scarfar.
I slutet av 90-talet inleddes en ny framgångsrik era för Burberry, tack vare uppdaterad design, nya produkter och omtalade reklamkampanjer.
www.burberry.com

Bottega Veneta
Det vanliga är att modehus börjar med väskor och andra accessoarer för att haussa försäljningen. I det här fallet är det tvärtom. Den italienska tillverkaren Bottega Veneta har med hjälp av designern Tomas Maier skapat en kollektion kläder som ska matcha de superexklusiva lädervarorna. Men fortfarande är det väskorna och skorna som väcker det värsta begäret.
www.bottegaveneta.com
www.bottegaveneta.com
 

Modelexikon - A

Designers, märken och modehus ? det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna. Med hjälp av Elle har jag nu valt mina favoriter och jag börjar från början med bokstaven A. Imorgon kommer B (B som i Balenciaga) och i övermorgon C (C som i Chanel). Ni fattar grejjen?!


Alberta Ferretti
Italienska Alberta Ferretti (född 1950) är designer för det exklusiva märket som bär hennes namn och står för lyxiga material och sobra färgkombinationer.
Hon ligger också bakom märket Philosophy, som riktar sig till en yngre målgrupp. Första Ferrettikollektionen visades i Milano i början av 80-talet och i dag är Alberta Ferretti en av Italiens mest inflytelserika affärskvinnor.
www.albertaferretti.com

Anna Sui
Växte upp i Detroit, USA, och studerade på Parsons School of Design i New York. Under skoltiden blev hon god vän med Steven Meisel (numera en av världens mest kända modefotografer) och arbetade som stylist under hans fotograferingar. Efter att ha designat för flera sportklädesföretag öppnade hon eget 1980. I dag säljs även skor, väskor, kosmetika och parfymer i Anna Suis namn. Stilen kan beskrivas som lekfull, med vintagekänsla, och kollektionerna visas i New York.
www.annasui.com


Pirates of the Caribbean: Död mans kista

45563-130
Kapten Jack Sparrow (
Johnny Depp) står i skuld till den legendariska Davey Jones, härskare över havets djup och kaptenen på det spöklika skeppet Flygande Holländaren. Om Jack inte kan ta sig ur denna skuld, kommer han att bli dömd till ett liv i evig underkastelse och förbannelse. Och om inte det vore nog så lyckas han sätta käppar i hjulen för Elizabeth Swanns (Keira Knightley) och Will Turners (Orlando Bloom) bröllopsplaner, som genast följer med Jack Sparrow på nya äventyr

Alltså vad ska jag säga?!
Det är Pirates, det är Johnny Depp och det är spännande... Men, inte fullbordat! Igår traskade jag, ofullbordad, ut ur Rigolettos gigantiska sal 1 med Hanna till höger om mig. Jag kikade runt på mina medmänniskor, de såg hyfsat glada ut, men... det saknades nått... filmen saknade klimax.  Å andra sidan är filmen bara en del i vad som komma skall eftersom man lämnar biosalongen och filmen i en av de värsta cliffhangers jag någonsin skådat. Jag får vänta ända till den 27 Maj för att se upplösningen, är det lagligt att man ska få vänta så länge?! 


Filmen får SSSSS av mig, jag hade inte annat velat än att ge den full pott. Kanske får jag göra det nästa år då storyn blir fullbordad. Johnny Depp får SSSSS, helt klart! Hur kan man spela så j*vla bra som han gör?! Jag skulle vilja påstå att han är en av vår tids största skådespelare!

Persenterna

Det har gått över en vecka sedan jag slog upp mina ögon till en värld där människor i min omgivning ser mig som en mogen nittonåring. Heeelt sjukt...
Jag firade mig i onsdags för lite släkt och vänner och jag tänkte ta tillfället i akt att presentera presenterna!!! *famfar* *trummvirvlar*


Jag önskade, jag öppnade, jag jublade!
Tusen tack syrran!


Jag har en fin samlig av armband och länkar av sorten Pandora.
Min fina skatt.
Tack allihopa!


Gud vilken läcker! En rosa stekpanna, den är bara såååå mig!


Jag säger bara "puss", och pussas kan jag göra med stil nu när jag har
Juicy Gelée från Lancôme i min handväska.
Tack Katja och Sara


En tidig gåva var festival resan till Borlänge, Peace and Love,
som min kära mor och far stod för!


Luxury!
Gudomligt vackra underkläder från Ella M.


Dessa böcker tänker jag läsa i lugn och ro i hängmattan!


Sommarens läckraste accesoar, det svarta armbandet!
Tack min fina Hanna!


* En Tiger vår/höst jacka
* Presentkort på H&M
* Pengar
* iPod tillbehör


Dirty Dancing

"Nobody puts Baby in a corner"

45563-117

Idag har jag och min syrra haft Dirty Dancing-maraton. Den första, klassiska Dirty Dancing var som vanligt helt fantastiskt bra. "Cooousé IIII haaaave the tiiiime of myyyy liiiiiife" och "
Nobody puts Baby in a corner" är givna signalement på denna film. Den nya Dirty Dancing, Havana Nights gjorde ett bra intyck på mig. Inte på långa vägar så bra som den första, men likväl satt jag och syster-yster och svänge på axlarna och försökte vicka på rumpan där vi satt i våra biofåtöljer. Väldigt medryckande och med en fin kärlekshistoria. Long live love!

Dirty Dancing
 
17-åriga Frances 'Baby' Houseman (Jennifer Grey) är på semester med sin familj. På deras hotell arbetar Johnny Castle (Patrick Swayze) som danslärare. Baby tar några extra danslektioner och blir kär i Johnny.


Filmen hade premiär den 25 augusti 1987, och vann en Oscar för bästa soundtrack 1988.

Dirty Dancing 2

När 18-åriga amerikanskan Katey Miller (Romalo Garai) flyttar till Havana med sina föräldrar i november 1958 förväntar de sig att hon ska frotteras med överklassungdomarna. Men när hon träffar den lokala kyparen Javier (Diego Luna) förändras allt när han introducerar henne för den sensuella kubanska dansen och musiken.

När han blir av med sitt arbete indirekt på grund av henne övertalar Katey honom att de ska ställa upp i en stor danstävling - och vinna så att han har råd att ta sin familj till Amerika. När de träffas i hemlighet och övar på sina steg dansar han rätt in i hennes hjärta. Med revolutionen runt hörnet försöker de bevisa för omgivningen att deras kärlek är värd att kämpa för.


Ta mig till kärlek, ta mig till dans...

...ge mig nått som tar mig någonstans!

Underbar helg! Mysiga människor! Härlig musik!

Du hade så fina ögon, bruna ögon! Vilken pralin...


Det närmar sig...

Idag är det alltså bokat och bestämt! Vi åker till Peace and love i Borlänge, det har varit planerat i evigheter men idag är det spikat och allt är klart. Skönt!
Jag sitter redan och skriver packningslista på vad som ska med, det är mycket att tänka på när det ska bo i tält. Usch, jag gillar inte att bo i tält. Sunk! Menmen vad gör man inte för vännerna och musiken!?! 
Ska bli härligt att komma iväg lite och ha en trevlig helg!

By the way... Jag fyller 19 år nu på fredag den 7/7, så de blir att fira lite i Borlänge. Men det finns planer på att jag ska fira mig ordentligt i början på nästa vecka, V28.

Ska försöka fixa ihop en trevlig liten hyllnings tröja till Håkan Hellström att ha med mig, och ha på mig under hans konsert... Hmm, ska spåna lite mer på den idén!


And he really did entertained me!

Be mig inte att beskriva det magnifika skådespel som utspelade sig då Robbie Williams entrade scenen igår på Ullevi. Snälla be mig inte att beskriva hur varje ord av hans texter svepte med mig in i rytmen, snälla be mig inte!
För det kan jag kan inte! Alla ord är för små, för obetydliga!

Lördag morgon gick vi upp tidigt för att rulla iväg mot Göteborg. Vi kom dit på eftermiddagen och parkerade i närheten av Ullevi, bytte som hastigast om i bilen innan vi promenerade mot Avenyn för att möta upp vänner till familjen. På pub Dublin fann vi våra vänner och stämmningen var snabbt på topp. De hade reserverat de bästa platserna vid tvskärmarna för att kunna följa VM kvartsfinalmatchen England-Portugal. Innan sändningen drog igång hann vi beställa in lite, smått daskig, pubmat från den taniga menyn. Matchen drog igång och halva puben bestod av halvgalna engelsmän, det var stämmning och det var en häftig upplevelse för att vara första gången.
Ju längre matchen spelades desto mer nervös blev jag, har vi åkt alla dessa mil till göteborg för att sedan åka hem utan att se Mr Williams? Jag menar han har ju ändå sagt att han inte spelar om England åker ur. England åkte ur. England sköt bort sina straffar. Portugals Ronaldo var strålande (och super het, what a hunk!). Det var inget mer att göra åt saken än att följa folkmassorna ut på gatan och mot Ullevi. Pga förlängning och straffar i matchen missade vi förbandet Bazzment Jaxx, som så många andra, utan fick nöja oss med att se den sista låten av dem innan de tackade för sig och överlämnade scenen till Robbie. Det var meningen att han skulle stå på scen kl 21.00. Jag skulle ljuga om jag sa att jag var 100% säker att han skulle uppträda överhuvudtaget då klockan visade 21.30. Vart var han? I och för sig var det bara bra att det drog ut på tiden för solen stod precis bakom scenen och bländade de flesta i publiken. Klockan 21.40, då solen hade solen hunnit sjunga ner bakom den storartade scenen, drog vi igång värsta vågen som dansade runt hela Ullevi flera gånger om.
Mäktigt!
Sedan dröjde det inte länge förän scenen fullständigt sprakade av fyrverkerier och Herr Robbie Williams störtade upp ur en lucka i golvet och uppträdde som om han tänkte glömma Englands förlust med hjälp av en * * * * * konsert på ett kokade Ullevi. 
Att dra igång med låten "Radio", som i mina öron inte är den allra bästa, funkade bra tillsammans med publikens energi och det inledande fyrverkerierna. Sedan fortsatte bländande låtar som "Rock DJ", "Tripping", "Monsoon", "Sin sin sin", "Millenium" och "Make me pure", Refrängerna sitter prefekt, låtarna lyfts till oanade höjder och det är helt jävla makalöst bra!
Sedan dog allt. "Me and my shadow", som han sjöng tillsammans med sin bästa vän Johnny Wilkes, var uselt. Ett ytterst konstigt och tråkigt kabbaré liknande nummer förstörde hela showen, var detta slutet på den fantastiska inledningen? Kan han rycka upp sig och göra en minst lika bra andra halva av konserten tro?
Men HALLÅ... detta är ju Mr Entertainer himself, klart han kan det! Och som han gjorde det!
Ett imponerande kareokenummer av låten "Strong" fick hela publiken att sjunga med i allsång, att sedan fortsätta med en av vår tiders bästa pojkbandsballader "Back for good" gör att han redan raderat ut "kabbaré-missen" ur våra minnen.
Vaddå kabbaré? Vaddå "Me and my shadow"?
"Advertising space", magnifikt och vackert, likaså "Come undone" och "Feel", ljuvligt örongodis!
The end!
Men icke då, extranummer som "Let me entertain you" fick scenen att framstå som den mest färgstarka upplevelse man mötts av. "Angels" var helt sjukt bra, och sist men inte minnst exploderar han och avslutar helt galet bra med låten "Kids".

Han underhöll mig som den underhållare han är. Han är helt sjukt bra! Han är Robbie Williams i sin bästa form!
Tack!!