Modelexikon - D

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna. Med hjälp av Elle har jag nu valt mina favoriter och jag har redan hunnit en bit i alfabetet, today it´s the D.


Diane von Furstenberg
På våren 1976 prydde Diane von Furstenberg ett av Newsweek Magazines omslag ? då har hon sålt fem miljoner omlottklänningar. Klänningen, som lanserades i början av 70-talet, stod i kontrast till dåtidens unisexmode och blev en dundersuccé. Själv hade hon vid den tidpunkten hunnit arbeta som modell, festat på studio 54, sällskapat med Warren Beatty och ett kort tag varit gift med Fiatarvingen prins Egon von Furstenberg.
1998 relanserades den klassiska omlottklänningen och Diane von Furstenberg har därefter med stor framgång satt sitt namn på såväl kosmetika som smycken.
www.dvf.com

Dolce & Gabbana
Självsäkert, sexigt och extra allt, skrev ELLEs modechef Cia Jansson efter Dolce & Gabbanas senaste vårvisning. Och där har ni den italienska designduons stil i ett nötskal.
Leopard, guld, korsetter ? utmanande med en italiensk religiös underton.
Domenico Dolce (född 1958) och Stefano Gabbana (född 1962) möttes 1980 när de båda arbetade för det italienska märket Complice. Tillsammans startade de sitt eget modehus 1985. Den billigare underlinjen D&G riktar sig till en yngre målgrupp.
www.dolcegabbana.it

Donna Karan
I sin första kollektion, som visades i New York i mitten av 80-talet, lanserade Donna Karan sin numera legendariska bodysuit och hennes namn har sedan dess varit synonymt med ett kroppsnära, feminint och bekvämt mode.
Donna Karan (född 1948) började sin karriär i slutet av 60-talet som assistent åt Anne Klein. När Klein dog 1974 tog hon över designuppdraget tillsammans med Louis Dell?Olio. Tio år senare startade hon eget och företaget är numera en del av LVMH, Moët Hennessy Louis Vuitton.
Hennes namn finns i dag på underkläder, parfymer, kosmetika, jeans etcetera.
DKNY, en förkortning av Donna Karan New York, kom 1989 och är en yngre, sportigare kollektion. Herrlinjen lanserades några år senare, 1992.
www.donnakaran.com

Dsquared
Med denim som bas skapar de kanadensiska tvillingbröderna Dean och Dan Caten sina kollektioner. De började med kläder för män i mitten av 90-talet, men 2003 kompletterades varumärket med en tjejkollektion. På några år har de gjort sig kända som Milanos gossarna Ruda med stora spektakel till visningar och ultrasexiga jeans som specialitet.
www.sdquared2.com


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback