Modelexikon - V

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna.


Valentino
Valentino Garavani (född 1932) har skapat några av världens mest eleganta aftonblåsor, och lär därmed vara den modeskapare som klär flest jetsetkvinnor. Känd som Valentino, rätt och slätt, har han varit verksam i branschen i över fyrtio år.
I unga år flyttade han från Italien till Paris för att studera mode. Han hamnade först hos modeskaparen Jean Desses och därefter hos Guy Laroche. 1960 lanserades hans första egna kollektion och han blev därefter ett av modevärldens mest framträdande namn. 1970 kom den första prêt à porter-kollektionen.
Den stora frågan i dag är vem som kommer att ta över efter Valentino själv. Han nådde pensionsålder för ett antal år sedan och har deklarerat att han håller sin sista haute couture-visning i början av nästa år.
www.valentino.com

Versace
Mordet på Gianni Versace sommaren 1997 skakade om hela modevärlden - en av vår tids mest betydelsefulla och kontroversiella designers hade gått ur tiden. Systern Donatella tog över och har lyckats föra modeimperiet vidare in i 2000-talet.
De tre syskonen Versace ? Gianni, Santo och Donatella - växte upp i södra Italien. 25 år gammal kom Gianni till Milano. Sin kunskap i skrädderi hade han fått av sin mor och helt utan utbildning började han skapa prêt à porter-kollektioner för märken som Genny och Complice.
Våren 1978 presenterade han för första gången en kollektion under eget namn.
Gianni Versace blev berömd för sina utmanande kläder, och hans kreationer har burits av några av världens mest kända kvinnor. Han går också till historien för att ha skapat begreppet supermodell. På 1980-talet var han den förste som betalade hutlösa summor till modeller som Christy Turlington och Naomi Campbell för att de skulle promenera just på hans catwalk.
Donatella började sin karriär med att rita accessoarer och hon var också chefsdesigner för Versaces barnlinje. Men framför allt blev hon känd i sin roll som musa för det italienska modehuset. Sedan broderns död har hon ansvaret för ett dussintal olika kollektioner.
Versace är fortfarande ett familjeägt företag. Storebror Santo har haft ansvaret för ekonomin sedan 1977 och är i dag styrelseordförande.
www.versace.com

Viktor & Rolf
För ett par år sedan kom de till Stockholm för att ta emot ELLEs stora modepris som årets internationella designers 2003. Den holländska Duon Viktor Horsting och Rolf Snoeren har gjort sig kända som några av modevärldens mesta excentriker, med dramatiska och konceptuella visningar. Men bakom alla upptåg döljer sig oerhört välskräddade och bärbara kläder.
www.viktor-rolf.com


Kommentarer
Postat av: C.c

kul visste verkligen inte att Viktor&Rolf är från holland...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback