Modelexikon - J

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna. Med hjälp av Elle har jag nu valt mina favoriter och igår saknade vi bokstaven I som tyvärr inte pryder någon/något designer, märke eller modehus. Idag har turen kommit till J.


Jean Paul Gaultier
Med stor talang och humor har fransmannen Jean Paul Gaultier (född 1952) ägnat sig att vända upp och ned på begreppen i modevärlden. På 80-talet satte han underkläderna i fokus när han skapade korsettklänningen och Madonna uppträdde i hans designade svarta, stoppade behå under Blonde Ambition-turnén 1990.
Han började sin karriär på 1970-talet som assistent åt Pierre Cardin. Efter en sejour hos Jean Patou och en kortare retur till Cardin, lanserade han sin första kollektion under eget namn 1976. Förutom prêt à porter-kollektionerna för kvinnor och män gör han en haute couture-kollektion samt en yngre, sportigare linje, JPG. Hans namn finns också på en rad olika parfymer. Mångsidig som han är har han dessutom spelat in en skiva, agerat programledare i tv, spelat in film, ritat kläder för filmer och så vidare.
I slutet av 90-talet investerade Hermès en stor summa pengar i företaget, och i dag är Jean Paul Gaultier även chefsdesigner hos det franska modehuset.
www.jeanpaul-gaultier.com

John Galliano
Den första klänningen Galliano gjorde för Dior var en blå kreation i spets och crêpe, som prinsessan Diana bar på öppningen av Diors jubileumsutställning på Metropolitan Museum of Art i New York.
John Galliano (född 1960) är chefsdesigner hos modehuset Dior sedan 1997. Samtidigt skapar han kläder under eget namn och märke. Som barn flyttade han från Gibraltar till London. Han utbildade sig vid Central Saint Martin?s School of Art and Design i London och flyttade med tiden till Paris. 1995 satte LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) honom som ansvarig för modehuset Givenchys prêt à porter- och haute couture- kollektioner. Några år senare fick John Galliano ett nytt ärofyllt uppdrag inom koncernen ? chefsdesigner hos Dior. Med starka visioner och stor skräddartalang har Galliano höjt varumärkets status och blåst liv i det tidigare rätt ?dammiga? tantmärket.
www.johngalliano.com


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback