Modelexikon - R

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna.


Roberto Cavalli
Hippt, glamoröst och oerhört sexigt. Eller som en modekritiker skrev efter den senaste visningen: ?Om du är klädd i Cavalli, finns det ingen som helst möjlighet att gå hem tidigt ?? För här hyllas kvinnokroppen i varje kollektion - är kjolen hellång, är slitsen desto högre och helst kombinerad med en minimal topp. En stående favorit bland Cavallifansen är de supertajta, lågt skurna jeansen.
Lillasystermärket Smiths? drygt 60-årige Cavalli började med sitt märke i början av 70-talet. Redan då fanns de typiska ingredienserna med: patchwork, denim, zigenarkjolar med mera. En drivande kraft i företaget är också Robertos fru Eva (danska, född Duringer och före detta Miss Universe). Kollektionerna visas i Milano.
www.robertocavalli.com

Ralph Lauren
Han var en av de första att förstå vikten av att skapa en stark image runt ett varumärke, och i dag är Ralph Laurens välstrukna amerikanska vision världsberömd. Ralph Lauren har en osviklig förmåga att skapa ett tidlöst, ledigt men ändå elegant mode.
Det hela började 1967 när han började sälja slipsar i sin nyöppnade butik. Därefter kom en kollektion med herrkläder och i början av 70-talet också en linje för kvinnor.
I dag finns Ralph Laurens namn på allt från parfymer och barnkläder till heminredningsprylar och skor. Företaget är börsnoterat.
www.polo.com

Rochas
När Olivier Theyskens kom till Rochas våren för två år sedan innebar det ett lyft för det franska, anrika modehuset. (28-årige Theyskens hamnade i strålkastarljuset för första gången när Madonna blev fotograferad i en korsett ur hans debutkollektion.) Belgiske Theyskens har en förmåga att alltid ligga steget före och höstkollektionen 2005 höjdes nyligen till skyarna av modeskribenterna: ?Något mycket övertygande är på väg att utvecklas i det här modehuset?, konstaterade exempelvis Style.com. Marcel Rochas öppnade sitt modehus i mitten av 1920-talet och blev raskt omtalad för sina skräddade dräkter, bias-skurna, klockade kjolar och aftonklänningar. Svart chantillyspets var en favorit och finns med i bilden än idag, till exempel som bakgrundsmönster på parfymförpackningar. Dräkter med extremt breda axlar, vida ärmar och hård insvängda midjor var en annan typisk Rochasdesign.
www.rochas.com


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback