Modelexikon - S

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna.


Stella McCartney
Med sin förmåga att kombinera skickligt skrädderi med humor och en feminin, sexig stil har Stella McCartney (född 1971) gjort raketkarriär. I mitten av 90-talet gick hon ut St Martin?s i London.
1997 anställdes hon som chefsdesigner av modehuset Chloé i Paris. Några år senare, på våren 2001, lämnade hon Chloé för att i stället öppna eget, i samarbete med Guccigruppen. Samma höst visade hon sin första egna kollektion i Paris.
Stella McCartney samarbetar sedan några år med Adidas, tillsammans har de gjort ett antal framgångsrika sportkollektioner, varje gång med något tema. Löpning var det första, tennis det andra och skidor det tredje ? kommer ut hösten 2006.
Ett annat framgångsrikt samarbete gjordes tillsammans med H&M våren 2006.
Under hösten 2006 lanserar hon en helt egen ny accessoarlinje med väskor, skor, smycken och bälten. Allt är tillverkat i icke-animaliska material. Därmed fortsätter hon familjen McCartneys djurrättskamp.
www.stellamccartney.com

Sonia Rykiel
Hon har kallats ?Queen of Knits? och de flesta associerar säkert hennes namn med stickade, randiga kläder i dova färger. Rykiel hamnade i modebranschen i början av 60-talet när hon var gravid och inte hittade några mjuka tröjor som passade. Hon stickade helt sonika sina egna och sålde dem i sin mans modeaffärer.
På våren 1968 öppnade hon sin första egna butik i hemstaden Paris, och samtidigt lanserades den första prêt à porter-kollektionen. 1986 kom en linje för barn (på initiativ av Soinas dotter Nathalie) och två år senare, även en billigare underlinje (Inscription Rykiel, numera omdöpt till Sonia/Sonia Rykiel).
I dag är Sonias dotter Nathalie Rykiel chefsdesigner.
www.roniarykiel.com


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback