1 juli - nya lagar

Fingeravtryck i pass

Svenska pass ska från och med den 1 juli förses med fingeravtryck. Det är bara nya pass som behöver ha avtrycket. Barn under sex år och personer som av fysiska skäl inte kan lämna fingeravtryck undantas från kravet. Fingeravtrycket ska lagras som ett chip i passet och syns inte för blotta ögat.


Apotekets monopol bryts

Apoteket har inte längre monopol på att sälja läkemedel. Nu kan privata apotek söka tillstånd hos Läkemedelsverket för att sälja mediciner som Apoteket AB tidigare haft ensamrätt på att sälja.


Nya adoptionsregler

Det kan bli lättare att adoptera barn från ett annat land eftersom Myndigheten för internationella adoptionsfrågor ska kunna auktorisera en del av ett annat land, eller en viss adoptionskontakt i ett annat land, att förmedla adoptioner. Förr auktoriserades ett helt land. Kraven på adoptionerna ska förmedlas omdömesgillt med barnens bästa för ögonen och så vidare kvarstår naturligtvis.


Miljöbilspremien upphör

Miljöbilspreminen försvinner och ersätts med skattebefrielse för miljöbilar i fordonskattelagen. Bra för företagen - men mindre bra för privatpersoner. Nu får milijövänner får ytterligare ett skäl att tåget i stället för bilen.


Straffet för mord

Det tidsbestämda straffet för mord höjs till 18 år. Straffskalan för mord ändras från fängelse i tio år eller på livstid - till lägst tio år och högst 18 år, eller på livstid. Syftet är att skapa ett mer nyanserat straff för mord och höja straffnivån för det tidsbestämda straffet.

Straffnivån höjs till 18 år även för andra grova brott som människorov, grov mordbrand, grovt sabotage, grovt spioneri, folkrättsbrott, folkmord och terroristbrott. Även personer som begår upprepade allvarliga brott kan dömas till 18 års fängelse.


Kommentarer
Postat av: Linn

Regeln om fingeravtryck i pass infördes före den 1 juli. Jag ordnade mitt pass i juni och vill minnas att det var första dagen då regeln trädde i kraft..


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback