Rymdfakta

I dag var det meningen att astronauten Christer Fuglesang skulle vara den första svensken i rymden, men så blev icke fallet. Efter en dramatisk nedräckning inatt stoppades uppskjutningen, endast 5 minuter före start, pga dåligt väder. Avfärden planeras nu till söndag då vädret väntas bli bättre.

Lite ovärderlig rymdfakta:
? Temperaturen i rymden varierar mellan -100º och +100º därför har austronauterna ett komplicerat underställ med vattenslangar som ser till att de itne blir för varma eller för kalla.
? Den mat som Fuglesang kommer att stoppa i sig under sin vistelse i rymden har satts ihop tillsammans med NASA:s dietister. Maten förpackas ofta i påsar för att inte "flyta" iväg och enklast är att suga upp maten i stora sugrör. Eftersom maten smakar mindre i rymden är dieten kryddstark. Fuglesang kommer bla att äta torkad frukt, energikakor, juice och kryddig kyckling. Han planerar också att bjuda sina kollegor på svensk älg och pepparkakor.
? Det tar ca 24h att bli av med ev yrsel och rymdsjuka (åksjuka) och upp till en vecka att innan man börjar bli effektiv i sina rörelser. När man bor på ISS är det lätt att tappa känslan för riktningar.
? På rymdstationen ISS arbetar man 8h, sover 8h och resten av tiden tränar man, äter och har fritid. På helgen ser det annorlunda ut. Lördagen jobbar man 4h och söndagen ledig.
? Hygienen är viktig. Att duscha är omöjligt eftersom vatten, och all annan vätska, svävar omkring i oregelbundna droppar i tyngdlöshet. Därför används torrschampo och våtservetter.

Roligt: En okontrollerad fjärt i rymden kan skicka upp dig i taket. Då får man hoppas att dietisterna har valt bort bruna bönor!
Coolt: Under ett dygn på jorden hinner man 16 soluppgångar på ISS.
Läskigt: Rymdfärjan Discoverys bränsletank utvecklar 44 miljoner hästkrafter och bränner 5,5 ton bränsle/sek.
/aftonbladet.se

Lycka till Fuglesang!

Kommentarer
Postat av: Julia

lyka till!!!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback