Modelexikon - Y

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna.


Yohji Yamamoto
I dag är han en levande legend men när japanen Yamamoto, i början av 80-talet, för första gången visade sina kläder för en västerländsk publik kallades kollektionen bland annat för ?Hiroshima chic?. Hans stil kännetecknas framför allt av en lek med proportioner och asymmetri.
Yamamoto (född 1943) studerade juridik när han hoppade av studierna för att börja hjälpa sin mamma i hennes klädateljé. Så småningom tog han examen från en av Tokyos modeskolor och öppnade eget 1977. På senare år har Yohji Yamamoto vurmat för modehistorien, utan att för den skull bli retro.
www.yohjiyamamoto.co.jp

Yves Saint Laurent
Under sin verksamma tid var Yves Saint Laurent (född 1936) störst av dem alla. Han har tillskrivits en rad ?modeinnovationer? genom åren; bland annat lanserade han le smoking 1966, den numera klassiska smokingen för kvinnor, som han sedan ritat otaliga varianter av. Sjömanskavajen, den genomskinliga blusen och overallen är några andra exempel.
Saint Laurent växte upp i Algeriet, men kom till Paris som 17-åring. Där visade han sina teckningar för Vogues Michel de Brunhoff, som i sin tur introducerade den unge Yves Saint Laurent för Christian Dior. Det var också början på Yves Saint Laurents karriär hos det berömda modehuset.
När Dior dog 1957 tog Yves Saint Laurent över och hans första kollektion för modehuset visades samma år. 1962 öppnade han sitt eget modehus tillsammans med Pierre Bergé.
Drygt trettio år senare (oktober 1998) och med en enastående karriär bakom sig, visade Yves Saint Laurent sin sista prêt à porter-kollektion för Rive Gauche. (Det var för övrigt Saint Laurent som ?uppfann? fenomenet prêt à porter ? det vill säga konfektionsvisningar.)
Alber Elbaz handplockades därefter som arvtagare, men petades när Guccigruppen tog kontroll över företaget året efter. Den gav i stället uppdraget till sin egen kronprins Tom Ford. I dag är det Stefano Pilato som designar YSL Rive Gauche, efter det att Tom Ford lämnat posten.
www.ysl.com


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback