Modelexikon - P

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna.


Paul Smith
Egentligen hade han tänkt bli tävlingscyklist, men en olycka satte stopp för den unge Paul Smiths framtidsplaner. I stället blev han föreståndare för en butik i Nottingham och så småningom, 1970, öppnade Paul Smith sin egna första butik. Samtidigt började han ta kvällskurser i skrädderiets sköna konst och 1976 visades den första kollektionen för män, under eget märke, i Paris. I dag omfattar märket hela tolv olika kollektioner och Paul Smith är både designer och styrelseordförande i sitt företag.
www.paulsmith.co.uk

Prada
I slutet av 1970-talet fick en motvillig Miuccia Prada ta över familjens väskföretag, som grundats i början av seklet. Men sedan 1978 har Miuccia förvaltat och förvandlat arvet till att bli ett av världens ledande modemärken. Nyligen hamnade Miuccia Prada på Wall Street Journals lista över Europas trettio mäktigaste kvinnor.
I mitten av 80-talet designade hon en helt ny kollektion med diskreta, svarta handväskor i nylon som genast blev en favorit bland supermodeller och modefantaster över hela världen. Den enkla men formstarka stilen som genomsyrade hennes första klädkollektion 1989 gjorde genast succé, bland annat eftersom den skilde sig markant från övriga märken på marknaden. Och just de tidsenliga och fint skurna plaggen i utsökta material har därefter blivit kännetecken för Pradas kollektioner.
1992 lanserades MiuMiu (Miuccias smeknamn), ett billigare ?lillasystermärke? till Prada.
www.prada.com


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback