Modelexikon - M

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna.

Marc Jacobs
Han är stylisternas älskling, Marc Jacobs. Amerikanen Jacobs (född 1963) utbildade sig på Parsons School of Design i New York, där han också träffade sin blivande affärskompanjon, Robert Duffy.
I slutet av 80-talet kom den första kollektionen, som bar Marc Jacobs namn, och inte långt därefter värvades han till Perry Ellis, som designer.
1993 startade Jacobs och Duffy sitt eget företag, Jacobs Duffy designs Inc. och två år senare lanserades den första prêt à porter-kollektionen för män.
I slutet av 90-talet tackade både Jacobs och Duffy ja till ett erbjudande från Louis Vuitton; Marc Jacobs blev chefsdesigner. Jacobs föryngrade och vitaliserade det exklusiva franska märket som, för att låna Suzy Menkes ord i International Herald Tribune, därmed blev ?delux hip?.
2001 lanserades Marc by Marc Jacobs, en underkollektion för en yngre målgrupp, och ett par år senare kom även en linje för heminredning.
www.marcjacobs.com

Moschino
?Varning! Modevisningar kan vara farliga för din hälsa?. Ett typiskt meddelande från Franco Moschino, tryckt på en av hans kreationer. Han häcklade haute couturen och menade att mode skulle vara roligt. Eller som Lotta Lewenhaupt, författare till Modeboken 1900-2000 skriver: ?Han älskade att driva med fenomenet god smak och hävdade såklart att det inte finns någonting som heter god smak ??
Moschino arbetade för Gianni Versace till och med 1977, och lanserade sitt eget märke 1983. Idag är Rosella Jardini designchef (Moschino själv gick bort i mitten av 90-talet) och hon arbetar med samma humor och känsla för detaljer som varumärkets skapare.
www.moschino.it

Max Mara
Exklusivt och klassiskt, två ord som sammanfattar det italienska modehusets stil rätt väl. Företaget skapades 1951 av Achille Maramotti, advokaten som bytte bana och blev klädmakare. Den första kollektionen bestod av bara två plagg: en dräkt och en kappa. Huset har haft olika designers genom åren, bland andra Karl Lagerfeld.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback