Modelexikon - G

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna. Med hjälp av Elle har jag nu valt mina favoriter och jag har redan hunnit en bit i alfabetet, today it´s the D.


Giorgio Armani
Det var när en ung Richard Gere dök upp i en hel garderob välskräddade Armanikläder i filmen American Gigolo 1980, som Giorgio Armani blev känd för den stora publiken.
Giorgio Armani (född 1934) började sin bana i modebranschen som försäljare i ett varuhus under tidigt 60-talet. Med tiden blev han frilansande designer och var även assistent åt Cerruti under en period.
1972 skaffade han sig en affärslokal tillsammans med sin gode vän och affärspartner Sergio Galeotti (startkapitalet fick de genom att sälja sin Volkswagen). Ett par år senare grundades företaget Giorgio Armani S.p.A och man lanserade en prêt à porter-kollektion för både kvinnor och män. 1981 presenterades den sportigare och yngre kollektionen Emporio Armani och något senare även Armani A/X.
Sergio Galeotti dog 1985 och Giorgio Armani har sedan dess ensam styrt företaget. Det italienska modehuset representerar ett välskräddat, ledigt och minimalistiskt mode och med sin stil har Giorgio Armani även banat vägen för andra designer som Calvin Klein, Donna Karan och Jil Sander.
www.giorgioarmani.com

Gucci
I början av 1920-talet öppnade Guccio Gucci sin affär för exklusiva lädervaror ? i dag är Gucci ett av världens starkaste lyxmärken och kontrolleras av Pinault Printemps Redoute-gruppen.
Historien om Gucci har alla ingredienser ? kändisar, familjeintriger, till och med mord. Den berömda logotypen, de dubbla G:na, ritades av Guccios son Aldo 1933 och har prytt väskor, skor och andra exklusiva varor genom åren. Stjärnor som Grace Kelly, Peter Sellers och Audrey Hepburn har hjälpt till att sätta glamourstämpel på märket.
Första prêt à porter-kollektionen visades i Milano i slutet av 70-talet.
På 1990-talet upplevde modehuset en renässans när designern Tom Ford kom in i bilden och presenterade satängskjortor, mohairjackor och tajta sammetsbyxor i hipstermodell. Ford lämnade Gucci 2004. I dag är Frida Giannini och John Ray chefsdesigners, hon för prêt à porter-kollektionerna för kvinnor samt accessoarerna, han för herrkollektionerna.
www.gucci.com


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback