Modelexikon - C

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna. Med hjälp av Elle har jag nu valt mina favoriter och jag börjar från början med bokstaven A. Idag är det bokstaven C som hägrar.


Calvin Klein
Han är en förgrundsfigur, inte bara när det gäller modernt vardagsmode, utan också inom konsten att marknadsföra sig själv och sitt varumärke.
Amerikanen Calvin Klein (född 1942) lanserade sin första egna kollektion 1968.
I dag finns hans namn på allt från jeans och solglasögon till heminredningsprylar och parfymer. Modet har genom året förblivit avskalat och okomplicerat.
Genom smart reklam har Calvin Klein lyckats skaffa sig både belackare och bejakare. Minns till exempel när Richard Avedon plåtade Brooke Shields i kampanjen för jeans i slutet på 70-talet. Eller de provocerande bilderna på Kate Moss i samband med lanseringen av unisexdoften cK One.
Den nuvarande chefsdesignern heter Francisco Costa och företaget ingår i Phillips-Van Heusen-gruppen.
www.calvinklein.com

Chanel
Dräkten i tweed, jerseyklänningen, kedjebältet och de tvåfärgade skorna ? Gabrielle ?Coco? Chanel (född 1883) skapade ett mode, som aldrig gått ur tiden. Hon befriade kvinnorna från korsetten och som dåtidens avantgardist gjorde hon saker ingen gjort förut. Under första världskriget, när det var ont om tyger, använde hon till exempel jersey ? ett tyg som innan dess enbart använts för att göra underkläder till män ? för att skapa fantastiska klänningar.
Chanel dog 1971 och Karl Lagerfeld är chefsdesigner för haute couturen, prêt à porter- kollektionerna och accessoarerna sedan 1983. Ett arv som han förvaltar med orden: ?För att en legend ska överleva är det nödvändigt med inte alltför mycket respekt och en smula humor.? Det franska modehuset är än i dag privatägt.
www.chanel.com

Chloé
Grundades 1952 av två parisare, Jacques Lenoir och Gaby Aghion. De båda skapade lediga och romantiska kläder, som skilde sig markant från det annars rätt stela och ?formella? kvinnomodet i början av 50-talet.
1963 anställdes Karl Lagerfeld som huvuddesigner och han blev också modehusets ansikte utåt under många år. Den schweiziska lyxgruppen Richemont köpte modehuset i mitten av 80-talet och i slutet av samma årtionde engagerades Martine Sitbon som designer. Karl Lagerfeld kom tillbaka 1992, men fem år senare var det dags för den då 26-åriga Stella McCartney att ta över som chefsdesigner. Sedan våren 2001 är Phoebe Philo (född 1973) chefsdesigner. Hon gick ut Central St Martin?s School of Art and Design 1996 och erbjöds ett arbete vid McCartneys sida hos Chloé redan året efter. Höstkollektionen 2006 var hennes sista för Chloé, nu väntar mammaledighet. Vem som tar över är ännu inte klart.
www.chloe.com


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback