Modelexikon - B

Designers, märken och modehus - det är många namn att hålla reda på i modevärlden. För att underlätta har modemagasinet Elle sammanställt en guide där vi får veta lite mer om de viktigaste internationella aktörerna. Med hjälp av Elle har jag nu valt mina favoriter och jag har börjat med bokstaven A. Idag kommer bokstaven B och i morgon C (C som i Chanel). Ni fattar grejjen?!


Balenciaga
Cristóbal Balenciaga öppnade sitt modehus i Paris 1937. Hans geni handlade framför allt om eleganta skärningar ? ballongklänningen och kappan med kimonoärmar är några av hans ?modeuppfinningar?. Balenciaga drog sig tillbaka i slutet av 60-talet. Mellan 1992 och 1997 designades Balenciagas kollektioner av Josephus Melchior Thimister. 1997 tog belgaren Nicolas Ghesquière ? som har ett förflutet hos Trussardi, Thierry Mugler och Jean Paul Gaultier ? över. Ghesquière har under sin tid som designchef höjt varumärket till att bli ett av världens hetaste. Kollektionerna visas i Paris.
www.balenciaga.com

Burberry
Företaget, som grundades 1856, har gått från att vara en traditionell tillverkare av regnkläder till ett av modevärldens hippaste märken, i dag med chefsdesignern Christopher Bailey i spetsen.
I slutet av 1880-talet tog Thomas Burberry patent på ett slittåligt och vattentätt gabardin-tyg. Några decennier senare introducerades den klassiska rutan, som med tiden kommit att bli synonymt med företaget. Mönstret var främst ämnat som foder till trenchcoaten, men 1967 dök rutan även upp på paraplyer, väskor och scarfar.
I slutet av 90-talet inleddes en ny framgångsrik era för Burberry, tack vare uppdaterad design, nya produkter och omtalade reklamkampanjer.
www.burberry.com

Bottega Veneta
Det vanliga är att modehus börjar med väskor och andra accessoarer för att haussa försäljningen. I det här fallet är det tvärtom. Den italienska tillverkaren Bottega Veneta har med hjälp av designern Tomas Maier skapat en kollektion kläder som ska matcha de superexklusiva lädervarorna. Men fortfarande är det väskorna och skorna som väcker det värsta begäret.
www.bottegaveneta.com
www.bottegaveneta.com
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback